Anmeldelse: “Bjørnen” af Katrine Marie Guldager

Bogen er et anmeldelseseksemplar fra forfatteren selv.

Titel: Bjørnen, Forfatter: Katrine Marie Guldager, Udgivelsesår: 2018, Sidetal: 173, Forlag: Gyldendal 

Katrine Marie Guldager har i et interview til Politiken sagt, at ”kvinder har ikke måttet være vrede, for så var de hysteriske eller ukvindelige”.

Det har Guldager i den grad forsøgt at ændre på i hendes nyeste roman ”Bjørnen”.

”Bjørnen” handler om Vibse, som er en kvinde i krise. Hun er over halvvejs i livet og har på det seneste mødt meget modgang. Det har hun svært ved at håndtere, så svært, at hun vælger at tage op i familiens hus i de svenske skove – i februar… Det går selvfølgelig galt på alle tænkelige måder, og Vibse tvinges til at overveje livet på en helt ny måde.

”Bjørnen” er det første jeg læser af Katrine Marie Guldager, men bestemt ikke det sidste. Jeg kan godt lide hendes skrivestil, som er kort, præcis og rammende. Og det giver i denne roman et ekstra lag til Vibse og hendes vrede.

Det er vigtigt ikke at lade Laura mærke noget. Hun gør jo ikke noget forkert. Det er ikke hendes skyld, at mit hjerte ter sig sådan. Bent kom ud og dunkede mig på skulderen, som om jeg var en gammel militærkammerat. En fucking fiskemakker. Jeg kunne have slået ham.”

Katrine Marie Guldager har formået at skabe en kvindelig hovedperson, som ikke er hysterisk, men egentlig bare vred. Vibse er troværdig, og hendes ustoppelige tankestrøm og vrede er befriende.

”Bjørnen” er historien om, at man aldrig bliver for gammel til at udvikle sig, og at man må få det ud af livet, som man bliver givet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *