Bloggerevent: Tom Rachman og “Den italienske mester”

Inviteret af Politikens Forlag.

Sommerferien står for døren og min mor spurgte mig, om hun måtte låne en af mine gode bog fra reolen. Selvfølgelig måtte hun det, og hun trak fluks ”Den italienske mester” ned fra hylden. Min mor er nemlig vild med kunst og hun havde hørt mig tale varm om romanen (til jer der ikke har læst min anmeldelse, så kan I læse den her).

Det fik mig så lige til at tænke på, at jeg jo havde lovet jer at skrive lidt om det bloggerevent jeg var til i starten af året, hvor jeg mødte Tom Rachman og fik mulighed for at stille ham spørgsmål til bogen. Men bedre sent end aldrig, som man siger – så I får det nu.

Eventet foregik på et bibliotek, hvor Politikens Forlag havde stillet op med stole og forfriskninger, så vi sad omgivet af reoler med bøger – en helt perfekt setting, hvis I spørger mig.

Tom Rachman sagde hej til os alle hver især og så lavede vi en kort præsentationsrunde, hvor man skulle fortælle kort om sig selv. Herefter havde vi en samtale, hvor vi stillede spørgsmål. Til slut fik vi signeret vores eksemplarer inden han skulle videre til et offentligt event.

Her kan I læse hovedpunkterne fra vores samtale med Tom Rachman:

Tankerne bag romanen

Tom Rachman fortalte, at han altid har været fascineret af det kreative. Både den kreative verden, hvor kunsten og kulturen lever, men også personerne bag samt hele processen i at skabe. Denne fascination var drivkraften bag romanen.

Han fortsatte med at tale om kunstnere generelt. Han sagde, at kunstnere altid er nogen meget specielle typer. Samtidig er der forskel i deres færdigheder – nogen er dygtigere end andre. ”Men hvordan kan det være? Er det fordi de kan tillade sig at være anderledes? Eller er det fordi  de simpelthen bare er sådanne typer?” spurgte han os retorisk.

Han fortalte, at han selv er kommet i den kreative og abstrakte verden og har snakket primært med andre forfattere. Det fascinerede ham meget. Hvilket har ført til, at han har skrevet om børn af store kunstnere her iblandt Shakespear og om de overhoved burde få børn. Dette blev startskuddet til udformningen af ”Den italienske mester”.

Bogens forside

Tom Rachman fortalte, at han faktisk går meget op i forsiderne på hans romaner. Det var hans amerikanske forlag, som fik denne forside udformet og den blev så god, at de andre forlag i de lande romanen er oversat til har brugt den samme. Han fortalte, at det er han meget glad for, da han mener, at denne til dato er den flotteste af hans bøgers forsider.

Familien

Følelserne hovedpersonen, Pinch, har til sine to forældre skifter afhængig af, hvor i hans livsforløb han er. Tom Rachman fortalte, at dette var med fuldt overlæg ”Det er meget naturligt, at man er tæt med sine forældre, så frastøder man dem og så bliver man tætte med dem igen senere”. Dog fortalte han, at det i Pinch’s tilfælde med vilje er lidt ekstremt, da han forguder sin far på den måde, som han gør. Indtil den dag, hvor han indser, at hans far ikke er så fantastisk alligevel. Det var meget vigtigt for Tom Rachman, at denne erkendelse skulle ramme Pinch meget hårdt, mens vi som læser har siddet og revet os i håret af frustration gennem mange sider.

Pinch

Tom Rachman fortalte, at han hader når folk kommer op til ham og siger ”Jeg kunne ikke lide din hovedperson. Han var jo slet ikke likeble”. Han fortalte, at det for ham handler om, at en romankarakter skal være dyb. Hvis romankarakteren er dyb, så er det lige meget, om han er sød. Han fortalte, at han ikke ved noget værre end når romankarakterer er flade og kedelige. ”Det er de personer med kant, der driver en god historie frem” udtalte han.

Reaktionerne på romanen

Da romanen udkom i USA var det lige midt i ”me-too” perioden, og Tom fortalte os, at det kastede et lidt andet lys over romanen end han oprindeligt havde tiltænkt. Pinch’s kunstner far, Bear, opfører sig nemlig som han har lyst til og da Tom Rachman skrev romanen, havde han mest fokus på den måde Bear svigter sin familie. Men han var glad for, at han kunne bidrage til debatten med sit værk.

Alt i alt var det en meget stor oplevelse at være med til sådan et event. Det var fantastisk at have forfatteren til den bog, man lige havde læst på så intimt et plan, at man kunne stille spørgsmål, som også blev besvaret.

Jeg glæder mig til fremtidige bloggerevents.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *