Anmeldelse: “Dage med mildhed, modgang og mirakler” af Hella Joof

Bogen er et anmeldelseseksemplar fra forlaget Gyldendal.

Titel: Dage med mildhed, modgang og mirakler, Forfatter: Hella Joof, Udgivelsesår: 2018, Sidetal: 479, Forlag: Gyldendal 

”Dage med mildhed, modgang og mirakler” er en almanak, som per definition betyder en fortegnelse over årets dage. Altså en slags kalender. Men denne bog er mere end en kalender. Det er en beskrivelse af alle årets dage og hvad de egentlig indeholder. På godt og på ondt. Man kan bl.a. læse at 1. juli er Lykkedag, 11. oktober er Lortedagog 2. december er Standarddag.

Det er faktisk en rigtig smuk tanke, at hver dag har sit helt eget formål. Specielt i vores tid, hvor alle har så travlt og hvor man blinker og så er det jul igen. Hvor en typisk onsdag indeholder spændende overskrifter som cykeltur i regnvejr, møder med kollegaer – hvor ingen kan huske, hvad der bliver aftalt – indkøb på vejen hjem og så er det mandag igen. Netop dette gør Hella op med, på sin klassiske Joofske facon. Med hendes almanak bliver onsdag pludselig til Krammedag, hvor alle skal… ja, kramme. Hvilket må siges at være sjovere end min almindelige onsdag.

Derfor var det sjoveste for mig at slå op og læse, hvilken type dag min kærestes fødselsdag er eller hvad dagen i morgen er for én dag.

F.eks. er min egen fødselsdag, 19. maj, POETISK DAG:

Læs Sommerfugledalen af Inger Christensen. Fundér over, hvor mageløst begavet og matematisk den er bygget op. Find Edith Södergrans samlede digte, som du fik i studentergave, på en støvet hylde i reolen. Fortab dig. Læs Højsangen. Forelsk dig. Slut af med Søren Ulrik Thomsen. Menneske fryd dig.

Og det synes jeg faktisk passer utrolig godt, hvis jeg selv skal sige det (indsæt passende smiley)!

Jeg må være ærlig og sige, at jeg begik den fejl – eller fejl kan man vel næppe kalde det, når man læser en glimrende bog – at (gen)læse ”Papmaché-reglen” lige op til udgivelsen af ”Dag med mildhed, modgang og mirakler”. For der er en række ligheder mellem de to bøger. Hvilket giver god mening, når Hella kun har levet ét liv, og derfor trækker på de samme erfaringer i de to bøger.

Til min endelige vurdering af bogen, vil jeg for et kort øjeblik tage Hellas vellykkede ”Papmaché-reglen” ned fra hylden og fra den bruge ”Birkesreglen”, som jo proklamerer at man skal sige, hvis den anden har et stykke birkes mellem tænderne eller en fjer på kinden. Derfor må jeg være ærlig og sige, at ”Dage med mildhed, modgang og mirakler” er en sød bog, men også lidt en genganger bog. Og den ramte mig ikke på samme måde, som ”Papmaché-reglen” gjorde. Jeg kan dog godt forestille mig, at jeg i fremtiden kan finde på at slå op og se, hvorfor dagen i dag lige var en øv-dag eller hvad jeg kan glæde mig til i morgen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *