Bogen er et anmeldelseseksemplar fra forlaget Lindhardt og Ringhof.
Titel: Faith, Forfatter: Mich Vraa, Udgivelsesår: 2018, Sidetal: 472, Forlag: Lindhardt og Ringhof
”Indtil kanonskuddene brager ud over Charlotte Amalies store havnebassin, er der usædvanligt stille i Dronningensgade. Byen virker forladt; det er næsten som om jeg er det eneste menneske vest for Toldbodgade. Det er Transfer Day. Alle er søgt ud til paradepladsen bag fortet, hvor ceremonien finder sted. For det er den allersidste dag i Dansk Vestindien. I går faldt vi i søvn som danskere; i morgen vil vi vågne som amerikanske borgere, eller i hvert fald noget der ligner.”
Året er 1917, Danmark har solgt De Vestindiske Øer til USA og det er her ”Faith” starter – Mich Vraas sidste bind i trilogien om Danmark som kolonimagt og Dansk Vestindien. Vi møder Faith Netlock, en ung fotograf, som overværer overdragelsesceremonien med blandede følelser. For Faith har aldrig følt sig dansk, men hun kommer heller ikke til at føle sig amerikansk. Hun er et billede på Caribien – hendes rødder går tilbage til slaverne fra det afrikanske kontinent, hvide, rige tilflyttere og øernes oprindelige befolkning, tainoerne.
I andet bind ”Peters kærlighed” forlod vi De Vestindiske Øer efter at slaverne var blevet sat fri og sukkerproduktionen var nedadgående. Både fordi ingen tidligere slaver ville arbejde med sukker – heller ikke selvom de nu blev betalt for det – og fordi sukkerroen kunne dyrkes hjemme i Danmark og gav et fint udbytte. I ”Faith” er De Vestindiske Øer i en værre forfatning end tidligere. Danmark har op til salget af øerne kun fraflyttet øerne og ikke været interesseret i det ansvar man havde. Amerikanerne eneste interesse i øerne skyldtes, at de var gået ind i 1. verdenskrig og frygtede, at øerne skulle falde i tyskernes hænder.
”Faith” er som sine forgængere bygget op omkring dagbøger, brevvekslinger, officielle dokumenter o.lig., hvilket giver et naturligt flow i de forskellige spor af fortællinger. En ting Mich Vraa gør så utrolig godt, er at få alle disse forløb og løse ender til at mødes og i ”Faith” mærker man virkelig, hvorfor bogserien er blevet en trilogi.
Jeg må sige, at den kærlighed og spænding jeg savnede i ”Peters kærlighed” (læs min anmeldelse her), kommer 1.000 gange igen i ”Faith”. Både mellem Faiths forældre og for Faith selv, som ikke er den nemmeste kærlighed i verden – men det må I selv læse jer frem til!
Jeg må indrømme, at Faith er en af de sejeste, kvindelige hovedpersoner i en bog, som jeg har læst længe! Hende og Maria fra den første bog ”Haabet” (læs min anmeldelse her) er de sejeste kvinder, og en stor inspiration til at tage tyren ved hornene og klare ærterne selv – ligegyldigt hvad man bliver kastet ud i.
”Faith” var en fremragende roman og en eminent afslutning på en trilogi om et meget dystert kapitel i Danmarkshistorien, som vi ynder at glemme eller fortie. ”Faith” og faktisk hele trilogien får mine varmeste anbefalinger!