Anmeldelse: “Historie om et ægteskab” af Geir Gulliksen

Titel: Historie om et ægteskab, Forfatter: Geir Gulliksen, Udgivelsesår: 2015 (1. udgave) oversat af Sara Koch (2017), Sidetal: 184, Forlag: C&K Forlag 

Da jeg havde læst roman færdig, måtte jeg lige læse første side igen, som også er første kapitel. Det er en dialog mellem romanens to hovedpersoner, Jon og Timmy. På denne første side får vi rigtig meget at vide om deres interne relation og ikke mindst, at der er sket noget i deres forhold, som hun ikke ønsker at fortælle om, og derfor bliver Jon historiens fortæller.

Romanen er skrevet i en spændende og anderledes form, hvor Timmys oplevelser og tanker bliver fortalt af Jon, som er jeg-fortæller, og derfor ikke naturligt burde vide disse ting. Hvilket giver romanen en ekstra dimension.

Jon er journalist, børnebogsforfatter og arbejder hjemme, derfor står han også for de huslige pligter og parrets to børn. Timmy er læge og forsker og arbejder en del, hun elsker at dyrke motion og er den i ægteskabet, som er mest væk fra hjemmet. En dag møder Timmy Harald ved et tilfælde og de bliver ved med at støde ind i hinanden i forskellige sammenhænge – en dag under en løbetur, og derefter bliver de faste træningsmakkere.

Jon og Timmy har et godt ægteskab. Deres sexliv fylder en hel del i romanen og Jons fantasier om Timmy med en anden mand er gennemgående – ja nærmest gennemsyrende. De vil begge gerne være den type par, som ikke begrænser hinanden og derfor mener Jon, at hvis Timmy vil have sex med andre, er dette helt i orden med ham.

”Jeg sagde at jeg ville se hende sammen med en anden, jeg ville se hende tydeligere, som hun var når hun ikke var sammen med mig, jeg ville se hende gøre det hun ikke kunne gøre sammen med mig.”

Jon ændrer dog holdning som tingene skrider frem og i takt med at Timmy ser Harald mere og mere, oplever Jon mange modstridende følelser.

”Hun sagde at hun ikke kunne lide at have faste tider hun skulle være hjemme på når hun var på tur eller trænede, og hun hørte mig gentage det, faste tider, ligesom vantro. Jeg spurgte om hun var blevet teenager, om jeg var blevet en slags far for hende eller om vi stadig var kærester.”

Man får dog en følelse af, at Jon ikke er helt ærlig omkring sine holdninger om et åbent forhold, selvom han som jeg-fortæller giver udtryk for dette. I starten er dette bare en fornemmelse, men senere får Jon nogle følelsesudbrud, som ikke er til at tage fejl af.

”Et par dage forinden havde jeg ringet til hende mens hun var på arbejde, jeg græd, hun kunne næsten ikke forstå hvad jeg sagde.”

”Historie om et ægteskab” er både en kærlighedsfortælling og en skilsmissefortælling. Den er smertefuld og gribende i al sin almindelighed. Der er nemlig ikke noget ”Hollywood” over fortællingen – det er en helt almindelig mand, som er gift med en helt almindelig kvinde, der møder en anden tilfældigt. Romanen er til tider ubehagelig at læse, når man som mig er i et fast parforhold. Men når man er kommet igennem er det en læseoplevelse man husker tilbage på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *