Anmeldelse: “Jeg elsker dig om femten år” af Julie Badura

Bogen er et anmeldelseseksemplar fra People’s Press.

Titel: Jeg elsker dig om femten år, Forfatter: Julie Badura, Udgivelsesår: 2018, Sidetal: 128, Forlag: People’s Press 

Kærligheden. Den kan være smuk og ren, men også uretfærdig og ubarmhjertig. Kærlighed har været et omdrejningspunkt i litteraturen siden tidernes morgen. Og det er nok fordi, at den er så relaterbar. De fleste af os har oplevet kærligheden på tæt hold og på den måde er det let at få os til at føle en masse, når vi læser en roman med kærligheden i højsædet.

”Jeg elsker dig om femten år” er en lille, fin roman om kærlighed. Selve historien er én, man har hørt før – kvinder møder mand og de forelsker sig. Men som med så meget andet, holder forholdet ikke og de går fra hinanden. Femten år senere møder de hinanden igen. Men selvom de er blevet ældre, så er kærligheden ikke blevet nemmere.

”Her sidder vi. Dig på en stol ved siden af mig. På en bar i det indre København. Du fører din ene finger op og ned ad min ryg i en rolig og kontrolleret bevægelse. Selvom jeg ikke rigtig kender dig, kan jeg allerede mærke på dig, at du vil mig. En dag vil jeg også dig. Der skal gå femten år, før jeg vil dig. Før jeg vil være din. Før jeg mærker, at du skal være min. Om femten år er du en andens. I aften er du min.”

Romanen skifter mellem nutid og datid, når vi følger de to forhold udvikle sig. Skiftene sker uden information om årstal og det gør dem mere bløde og lettere poetiske, hvilket gør noget for fortællingen.

Sproget er let og sætningerne forholdsvis korte, og det passer perfekt med romanens format – en lille bog med et sart farvet omslag i lyserød og grønlige nuancer.

Desværre må jeg være ærlig at sige, at jeg ikke følte det helt store for romanens hovedperson. Hun kom aldrig rigtig ind under huden på mig – ikke sådan for alvor. Jeg kunne sagtens sætte mig i hendes sted og forstå den smerte, kærligheden forsagede hende, men så kom jeg heller ikke længere i mit følelsesregister og det er en skam.

Alt i alt synes jeg, at ”Jeg elsker dig om femten år” er en fin, lille bog indeholdende en fin, lille historie om krælighedens mærkelige væsen. Jeg var underholdt, da jeg læste den. Men det var ikke en læseoplevelse, som satte sig i mig og derfor .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *