Anmeldelse: “Jorden rundt på firs dage” af Jules Verne

Titel: Jorden rundt på firs dage, Forfatter: Jules Verne, Udgivelsesår: 1873, Sidetal: 223, Forlag: Carlsen 

Denne udgave er illustreret af Robert Ingpen og udkom i 2011.

 

Da jeg var lille og blev passet hos min farmor og farfar, så jeg (stort set) altid ”Jorden rundt på 80 dage” – en tegnefilm, hvori en fin ræv og hans tjener rejser jorden rundt på 80 dage. Jeg elskede simpelthen den tegnefilm, og derfor er det lidt sjovt, at jeg ikke har fået læst bogen før nu.

Som I sikkert kan forestille jer, havde jeg tårnhøje forventninger til romanen, inden jeg begyndte at læse den. Romanen er den uforkortede udgave, hvilket var meget vigtigt for mig.

”Jorden rundt på firs dage” handler om den engelske rigmand Phileas Fogg, som indgår et væddemål om, at man godt kan nå jorden rundt på 80 dage. Der væddes 20.000 pund og Mr. Fogg tager afsted med sin franske tjener, Passepartout. På vejen møder de flere forhindringer, men Mr. Fogg når hele vejen rundt. Spørgsmålet er bare, om det er i tide?

”Mr. Fogg begav sig til sit soveværelse og råbte: ”Passepartout!” Passepartout svarede ikke. Det kunne ikke være ham, der blev kaldt på. Det var ikke det rigtige tidspunkt. ”Passepartout!” gentog Mr. Fogg uden at hæve stemme. Passepartout gjorde sin entre. ”Jeg har kaldt på dig to gange”, bemærkede hans herre. ”Jamen det er ikke midnat,” svarede den anden og pegede på sit ur. ”Det ved jeg godt. Det er ikke noget med dig. Vi tager af sted til Dover og Calais om ti minutter.” Et vandtro smil bredte sig over Passepartouts runde ansigt. Han forstod tydeligvis ikke, hvad hans herre sagde. ”Vil monsieur ud at rejse?” ”Ja,” svarede Phileas Fogg. ”Vi skal jorden rundt.” Passepartout spærrede øjnene op, hævede øjenbrynene og rakte hænderne i vejret, som om han skulle til at dejse om, så overvældet var han af forbløffelse. ”Jorden rundt!” mumlede han. ”På firs dage,” svarede mr. Fogg. ”Så vi har ikke et sekund at miste.”

Romanen er til tider uhyre spændende og svær at lægge fra sig. Slutningen er intet mindre end genial. Dog er den uforkortede version af og til lidt langtrukken. Der er mange beskrivelser af rejseruter, længde- og breddegrader, klokkeslæt og andre mere praktiske ting. Her tror jeg dog, at man skal huske, at romanen udkom i 1873, hvor flyvemaskinen, elpæren eller telefonen ikke var opfundet endnu. En lille sjov detalje er, at Jules Verne faktisk blev inspireret af den excentriske amerikaner William Perry Fogg, som rejsebogsforfatter og som selv foretog flere jordomrejser.

Sproget er malende, og beskrivelserne af landskabet er bedre end i nogle rejsebøger. Sproget understøttes af de helt igennem fantastiske illustrationer, som denne udgave er udstyret med. De gør rigtig meget for læseoplevelsen, som jeg ellers tror, jeg ville have fundet lidt for langtrukken ellers.

Alt i alt kan jeg godt forstå, at ”Jorden rundt på firs dage” er blevet en klassiker. Præmissen er utrolig sjov og man kommer til at holde af personerne, jo længere man rejser med dem. Man skal dog huske på, at romanen er fra 1873 og hvad dertil medfølger af sproglige vendinger og miljøbeskrivelser.

Det bliver dog ikke det sidste, jeg læser af Jules Verne! Men jeg tror dog, at jeg næste gang skal læse en roman, som virkelig viser, hvorfor han bliver kaldt faderen til Science Fiction genren!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *