Anmeldelse: “Julen er hjerternes fest” af Lise Nørgaard

Titel: Julen er hjerternes fest, Forfatter: Lise Nørgaard, Udgivelsesår: 1978, Sidetal: 86, Forlag: Gyldendal 

Her op til jul har jeg læst fire små julefortællinger i ”Julen er hjerternes fest” – også for at hjælpe julestemningen lidt på vej. Det er det første jeg læser af Lise Nørgaard og jeg købte den ved årets BogForum efter at have oplevet hende på Gyldendals Tranescene. Her var hun i samtale med Jacob Wendt Jensen, som har skrevet hendes biografi ”Lise Nørgaard – De første 100 år”, hvor de talte om deres skriveproces og oplevelser sammen. Lise Nørgaard er et livsstykke uden lige og utrolig morsom – og oplægget på BogForum var helt igennem fantastisk.

”Julen er hjerternes fest” udkom første gang i 1978, men min udgave er en genoptrykning fra 2017.  

Den første fortælling ”Julerejsen til mormor” er min absolutte favorit. Den handler om en familie bestående af mor, far, storesøster, historiens jeg-fortæller (lillebror) og deres hund. Den starter således:

”Min far siger, at ti vilde heste ikke får ham ud af huset i denne jul. Og så ser han på min mor, og så siger hun, at det er trængt ind. For han har ikke snakket om andet siden tredje juledag i fjor.”

Moderen vælger, at familien, som bor i København, skal holde jul hos mormor i Jylland.

Det falder dog ikke rigtig i god jord hos faderen, men han overtales til, at familien tager toget.

Herefter går, alt hvad der kan gå galt, galt.

Den anden fortælling ”Den lange julefrokost” handler om Frank Hansen, politistationens yngste opdager, som i stedet for at deltage i stationens julefrokost bliver nød til at efterforske lagerforvalter Aksel Ankermands forsvinden. Det leder Hansen rundt i København og oplever de mest besynderlige ting.

Tredje fortælling ”En formgivet juleaften” er den korteste af de fire fortællinger og handler kort fortalt om en husmor, som læser Fru Tumles rubrikker ”Tumle tænker tidens tanker” og får en idé om at bestille julemaden udefra i år i stedet for at slide i køkkenet. Og alt hvad der herefter kommer ud af den beslutning.

Den fjerde og sidste fortælling ”Volmer i nisseland” handler om tre søskende, jeg-fortælleren, hendes søster Agnete og lillebror Ole, som sladrer om alt hvad søstrene foretager sig. Skolen de går på har en tradition med et marcherende nisseorkester gennem handelsgaden op til jul, og juletaler på torvet. Men hvad mon der sker, når Volmer, en ældre dreng fra kvarteret, kommer tilbage til byen i december?

Novellerne er utrolig humoristiske på sådan en specielt underspillet og lun måde. Og jeg må indrømme, at jeg er faldet pladask for Lise Nørgaard, hendes væsen, hendes måde at skrive på og hendes måde at fortælle historier på. Og det bliver helt klart ikke det sidste jeg læser fra hendes fjerpind.

”Julen er hjerternes fest” kan klart anbefales både for dem der allerede er i julestemning eller dem der mangler det sidste skub. En varm, morsom og velskrevet læseoplevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *