Anmeldelse: “Kaldet fra Galathea” af Nathali og Bettina Liane

Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine.

Titel: Kaldet fra Galathea, Forfatter: Nathali og Bettina Liane, Udgivelsesår: 2019, Sidetal: 558, Forlag: Turbine

For mig har genren fantasy mange forcer – den kan tage nogle tunge temaer op, som ellers ville være for svære. Den kan indgyde læselyst og sparke til fantasien. Og så er den grænseløs og inspirerende. Men, men, men… Disse forcer kan også være farlige, hvis man ikke forstår at mestre dem. Derfor findes der meget lidt virkelig godt og alt for meget dårligt fantasy. Men hvad er ”Kaldet fra Galathea” så? God eller dårlig fantasy?

”Båden gled langsomt over vandets rolige overflade på denne dag i august. Piletræerne langs bredden hang tungt med grenene, mens åkander åbnede deres kroner for at suge solens stråler til sig. En lummer hede vibrerede i luften som et varsel. I båden sad Aia med en fiskestang og kiggede ud over vandet. På den mudrede bund mellem vandplanter og tang glimtede fiskenes gyldne skæl, og i forstavnen slængede hendes tvillingebror Peter sig med en bog i hånden.”

”Kaldet fra Galathea” er første bind i en ny dansk fantasyserie, som handler om tvillingerne Aia og Peter. Tvillingerne vokser op hos deres fars familie, som er en fin og fornem slægt. De bor på et gammelt slot, som stadig holder fast i alle de gamle dyder. Deres far er død, så tvillingerne bor sammen med deres syge og svagelige mor og lillesøster. Aia og Peter føler sig ikke velkomne, da deres fars familie er direkte onde ved dem. En dag dukker der en magisk kuffert op på deres trappetrin, som indeholder to billetter til Galathea med tvillingernes navne på. Aia og Peter beslutter sig for at tage med kufferten, som viser dem vejen til et enormt skib ved navn Galathea. Her opdager tvillingerne, at verden ikke er som du før troede.

Der er jo altid nogle gode og nogle mindre gode ting når man har læst et litterært værk og ”Kaldet fra Galathea” er ikke nogen undtagelse. Den største anke er nok, at man godt kan se, hvor inspirationen til specielt skibet Galathea er taget fra. Man får nemlig lidt Harry Potter vibes, specielt i den første del af romanen. Men jeg tror helt ærligt, at det er ret svært at undgå! Hvis man vælger at skrive om børn i skolealderen, så bliver de jo nød til at blive indkaldt til en skole og gå i skole. De er nødt til at have nogle undervisere, der som altid enten er gode eller onde. Men når det så er sagt, så synes jeg faktisk at forfatterne til ”Kaldet fra Galathea” formår at skabe noget helt unikt på trods af disse settings.

Jeg har rigtig mange gode ting at fremhæve ved ”Kaldet fra Galathea”. Først må jeg sige, at selve universet er helt vildt fangende. Det er udførlig og meget detaljeret og så er det imponerende hvor originalt det føles. Jeg får både den magi, som jeg elsker så højt, men også en fornemmelse af noget nordisk, som er vildt personligt. Jeg mærkede ikke, hvor draget jeg blev af universet, før jeg var fanget helt ind. Og det er længe siden jeg har haft det sådan med en fantasyroman.

En anden god ting jeg vil fremhæve er, at sproget er detaljeret og ikke mindst nuanceret. Man kan godt være bekymret, når to forfattere har skrevet sammen, men jeg må sige, at man ikke kan mærke, hvem der har skrevet hvad. Samtidig gør sproget, at romanen ikke kun henvender sig til det helt unge publikum. Dog uden at det bliver for svært.

Derudover er det en meget smuk bog, hvor der er kræset for det grafiske. Både inde i selve teksten og på omslaget. Der er sågar blevet lavet et kort over de forskellige magiske områder. Det var jeg vild med!

Det overordnede tema i romanen er det gode mod det onde, og det kan godt lyde som en kliché. Men jeg synes faktisk, at det bliver leveret på en ny og frisk måde, uden at blive belærende. Det fungerer rigtig godt, for det giver personerne dybde og tilføjer en masse til universet generelt. For verden har både godt og ondt – og det er en god ting at få pointeret.

”Kaldet fra Galathea” er nok noget af det bedste, danske fantasy, som jeg nogensinde har læst. Det er en original, velskrevet og gribende fantasyroman, som jeg havde svært ved at lægge fra mig. Jeg er allerede vild med universet og jeg tog faktisk mig selv i at gå ind på Instagram for at se, om der var en dato for bog to (det var der desværre ikke endnu)! Der er så meget, jeg glæder mig til at få besvaret, og derfor kan jeg næsten ikke vente med at læse den næste bog i serien. Så kære Natalie og Bettina – se at få skrevet bog to.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *