Anmeldelse: “Kattemenneske” af Kristen Roupenian

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Gyldendal.

Titel: Kattemenneske og andre fortællinger, Forfatter: Kristen Roupenian, Udgivelsesår: 2019, Sidetal: 254, oversat af Louise Ardenfelt Ravnild, Forlag: Forlaget Gyldendal

Den amerikanske forfatter Kristen Roupenian fik et rungende litterært gennembrud med debuten ”Kattemenneske og andre fortællinger”, og jeg må sige, at det er en af de mest dybe, fascinerende og fængslende novellesamlinger, jeg længe har læst.

Novellesamlingen består af 12 noveller, som alle berør menneskehedens mest dystre sider. Hvis nogen af jer har set tv-serien ”Black Mirror”, vil I finde ud af, at denne novellesamling inducerer samme følelser i kroppen (selvom den handler om noget andet end teknologien). Jeg vil i min anmeldelse ikke gå ind i hver enkelt novelle, men snakke om dem som helhed.

Temaerne i novellesamlingen spænder bredt fra magt, ondskab, egoisme og angst, og menneskets allerdybeste drifter får frit løb på de i alt 254 sider. Vi bliver som læser konfronteret med det, vi ikke ønsker at se, det man gemmer væk og aldrig siger højt. Og så bliver det gjort på en skarp og præcis måde.

Skrivestilen er signaturisk, skarp og befriende ligetil og som læser indfanges man i dets spind, som holder én fast i novellens univers. Der bliver brugt så mange litterære virkemidler, at det også er en fryd at læse bare for sprogets skyld.

”Vores ven kom på besøg forleden aften. Han og hans skrækkelige kæreste var endelig gået fra hinanden. Det var hans tredje brud med samme kæreste, men han påstod hårdnakket, at denne gang ville det holde. Han travede hvileløst frem og tilbage i vores køkken og arbejdede sig igennem deres seks måneder lange forholds myriader af banale ydmygelser og pinsler, mens vi ih’ede og åh’ede og vred ansigterne medlidende af led ad ham.”

Alle tolv noveller er fremragende, og de holder niveau hele vejen. Selvfølgelig har man nogen favoritter (det har man altid), men jeg var overordnet dybt imponeret over, at det høje niveau blev holdt hele vejen igennem.

”Kattemennekse og andre fortællinger” er sådan en novellesamling, som bliver hos dig lang tid efter, at du har vendt det sidste blad. Den tager læseren med storm og man har til tider svært ved at lægge den fra sig.

Jeg kan ikke andet end at anbefale ”Kattemenneske og andre fortællinger”! Specielt hvis man er en sucker for skarpe noveller med dybe temaer og et fantastisk sprog. Dog skal man være forberedt på, at det ikke er en feel-good bog (tværtimod), så man kan tit have en tung følelse i kroppen, da novellerne kommer helt ind under huden på én. God læselyst.

2 comments Add yours

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *