Anmeldelse: “Må jeg komme med dig hjem” af Marie Aubert

Bogen er et anmeldereksemplar fra Lindhardt & Ringhof.

Titel: Må jeg komme med dig hjem, Forfatter: Marie Aubert, Udgivelsesår: 2020, Sidetal: 136, Forlag: Lindhardt & Ringhof, oversat af Thomas Korsgaard

Jeg havde ikke hørt om Marie Aubert, før der en dag overraskende nok kom to bøger ind ad døren herhjemme. Den ene var novellesamlingen ”Må jeg komme med dig hjem”, forfatteren debut – første gang udkommet på norsk i 2016. Den anden var ”Voksne mennesker”, Marie Auberts debutroman fra 2019.

Jeg startede ud med at læse novellerne, for jeg er helt pjattet med noveller! En god novelle kan, i min optik, noget helt specielt. Noget en roman aldrig vil kunne opnå. Den kan skabe et troværdigt univers på få sider, som man som læser ved, at man kun har for en kort stund. Modsat kan det være rigtig hårdt at læse en dårlig novelle! Men kan Marie Aubert så skrive noveller? Også i den grad.

”Må jeg komme med dig hjem” indeholder ni ret dystre noveller om relationer mellem mennesker. Som læser møder man både om en fraskilt far, som kommer til at slå sin datter; en kvinde der lyver sig gravid; og en mand, som tager med sin kone til Sydamerika for at adoptere et barn, men fortryder.

”Han hed Angelo, men det havde de ikke tænkt sig at kalde ham. Det var Johan, som havde foreslået at kalde ham Jens. Han havde altid godt kunne lide det navn, og det var godt for et adoptivbarn at blive opkaldt efter statsministeren, tænkte han. Den sidste tanke var han lidt flov over, og han nævnte den ikke for Maria. Men for hver dag, de tilbragte på børnehjemmet, blev det vanskeligere at sige Jens.”

Aller personer man møder i ”Må jeg komme med dig hjem” har en helt utrolig dybde. De føles alle sammen utrolig ægte. Samtidig har Marie Aubert et helt specielt øje for relationer og samspil mellem mennesker, som giver persongalleriet en ekstra dybde.

Sammenholdt med et meget præcist sprog, som ikke svømmer i detaljer, giver det en stram og rigtig god form, som jeg er vild med. Der er en del dialog i novellerne, og disse glider man helt let igennem. Der er ikke noget der virker forceret, og det er også en kunst i sig selv, specielt i en novelle.

”Må jeg komme med dig hjem” er en virkelig god novellesamling. Marie Aubert når at opbygge et univers med utrolig meget dybde og kompleksitet på meget få sider, og det er ret imponerende. Jeg er vildt med sproget, formen og de lidt tunge temaer, som gennemsyrer siderne. Faktisk var jeg så vild med det, at jeg efter jeg var færdig med ”Må jeg komme med dig hjem” gik direkte i gang med at læse den anden bog, der var med i pakken fra Lindhardt & Ringhof; ”Voksne mennesker”. Der er jeg halvvejs, og den er lige så god!

Jeg håber, at der snart kommer mere fra Marie Auberts hånd, og i den skønne oversættelse af Thomas Korsgaard.

”Må jeg komme med dig hjem” og ”Voksne mennesker” udkommer begge i dag d. 22. januar 2020.

2 comments Add yours

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *