Anmeldelse: “mælk og honning” af Rupi Kaur

Bogen er et anmeldelseseksemplar fra forlaget Lindhardt og Ringhof.

Titel: mælk og honning, Forfatter: Rupi Kair, Udgivelsesår: 2018 (1. udgave) oversat fra engelsk af Julia Lahme, Sidetal:208, Forlag: Lindhardt og Ringhof  

Da den canadisk-indiske Rupi Kaur’s debut milk and honey(mælk og honning på dansk) udkom i 2014, blev den hurtigt en kæmpe succes. Den har siden solgt over 2,5 millioner eksemplarer, er blevet oversat til 30 sprog og ligget på New York Times bestsellerliste i over 100 uger. Det kan virke helt overdrevet, men efter at have læst mælk og honningforstår jeg godt hypen.

mælk og honninger delt op i fire kapitler, det smertende, det elskende, det ødelæggende og det helende.Hvert kapitel har sit eget unikke fokus og tjener et bestemt formål.

Stilen er kort, men intenst. Følelserne vælter ud fra siderne og rammer én i ansigtet som en kold klud. Det er en meget speciel oplevelse at læse digtsamlingen. 

Inden jeg går videre, synes jeg, at I skal have en forsmag på, hvordan Rupi Kaur skriver:

jeg ved ikke hvordan det føles at leve et afbalanceret liv
når jeg er trist
græder jeg ikke jeg fosser
når jeg er glad
smiler jeg ikke jeg lyser
når jeg er vred
råber jeg ikke jeg brænder

det gode ved ekstreme følelser er at
når jeg elsker giver jeg dem vinger
men måske er det ikke
så godt for
de plejer altid at forvinde
og du skulle se mig
når mit hjerte er knust
jeg sørger ikke
jeg splintrer 

Temaerne kan virke banale – forelskelse, tab og udvikling – men jeg tror, at det er kimen til digtsamlingens succes. Det er nemlig relatérbart. Ligegyldigt læserens alder eller erfaringer, sætter mælk og honninggang i tanker og ikke mindst minder hos den enkelte.

Et vigtigt tema, som jeg er glad for fylder så meget, er feminisme. Det er meget tydeligt, at Rupi Kaur er inspireret af Maya Angelou, som er en amerikansk digter, borgerrettighedsforkæmper og feminist. Rupi Kaur formår, på samme måde som Maya Angelou, at give læseren en boblende fornemmelse i maven og en tro på egen formåen – blot fordi vi er kvinder. Og det er jeg vild med. For den følelse kan man ikke få for lidt af, og den skal spredes så meget som muligt. 

Derfor vil jeg anbefale mælk og honningtil alle – ikke kun jer der er glade for lyrik i forvejen. For Rupi Kaur formår at ramme noget i os alle, og det er ikke nemt. 

2 comments Add yours

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *