Anmeldelse: “Min mørke Vanessa” af Kate Elizabeth Russell

Bogen er et anmeldereksemplar fra Lindhardt & Ringhof.

Titel: Min mørke Vanessa, Forfatter: Kate Elizabeth Russell, Udgivelsesår: 2020, Sidetal: 400, Forlag: Lindhardt & Ringhof, oversat af Karsten Nielsen

”Min mørke Vanessa” – bogen der er på alles læber lige nu, og det med rette. Det har været en helt enestående læseoplevelse, som jeg heldigvis har delte med min læse-glade veninde, Nadia (blogger på nordicreading). Og det er jeg virkelig glad for. For det er en læseoplevelse, der kræver rigtig meget mentalt af sin læser. Og jeg er næsten sikker på, at ”Min mørke Vanessa” bliver 2020’s bedste bog for mit vedkommende.

”Min mørke Vanessa” handler om Vanessa Wye, der som 15-årig forelsker dig i sin 42-årige engelsklærer, Jacob Strane og indleder et seksuelt forhold til ham. Det er noget, der kommer til at definere hendes liv i årene efter og ikke på den gode måde.

”Jeg er ved at gøre mig klar til at gå på arbejde, og opslaget har ligget online i otte timer. Mens jeg krøller hår, genindlæser jeg siden. Indtil videre 224 delinger og 875 likes.”

I ”Min mørke Vanessa” forløber fortællingen i to spor. Et datidsspor, hvor vi følger Vanessa fra andet år i high-school og frem. Vanessa er en helt normal teenage pige, som skændes med sine forældre og har det svært socialt. Vanessa har talent for at skrive og det lægger hendes lærer i engelsk litteratur, Jacob Strane, mærke til. Desværre lægger han også mærke til andre ting ved Vanessa. De indleder et seksuelt forhold, som Vanessa er overbevist om, at hun har lige så meget ansvar for som Strane.

17 år senere bliver Strane anklaget for at have forgrebet sig på flere af sine studerende gennem tiden. Det kan Vanessa ikke forstå – eller det vil hun ikke forstå. For dét hende og Strane havde sammen var jo kærlighed. Noget han kun havde med hende. Men som Vanessa bliver konfronteret med beviserne og gennemlever det hele igen i datidssporet, begynder sandheden at kigge frem.

”Jeg vil ikke have, han skal rejse sig op og gå, så jeg prøver at finde på noget at sige, så han bliver, men før det lykkes mig, samler han et nedfaldent ahornblad op fra jorden, snurrer det rundt med to fingre om stilken, kigger kort på det og holdet det så op til mit ansigt. ”Prøv at se,” siger han. ”Det står perfekt til dit hår.” Jeg stivner og kan mærke, at min mund åbner sig let. Han holder ahornbladet dér lidt længere, og dets spidser strejfer mit hår. Så ryster han let på hovedet, sænker hånden og slipper bladet.”

Persongalleriet i ”Min mørke Vanessa” er enormt nuanceret og troværdigt. Specielt Vanessa har gjort et stort indtryk på mig. Ofte havde jeg lyst til enten at kramme hende i omsorg eller ruske hende til fornuft. Hun kom helt under huden på mig, og dér forbliver hun nok i et godt stykke tid.

”Min mørke Vanessa” har virkelig været en svær bog at læse rent emotionelt. Jeg har ofte haft lyst til at kaste den ud ad vinduet! Specielt i situationer, hvor Vanessa fremstår helt hjernevasket og ikke kan se, at hun bliver krænket, snydt eller udnyttet. Samtidig er det virkelig en bog, der leger med sin læser og dennes etiske kompas. For selvom man ikke er i tvivl om, at Strane er pædofil og groomer Vanessa, fremstilles det til tider på en måde, så man bliver lidt i tvivl, om der virkelig er tale om kærlighed?! Og det synes jeg, gør bogen helt fænominal – at man som læser bliver udfordret.

”Min mørke Vanessa” greb mig fra første side og hold mig fast i et jerngreb. Det er en utrolig velskrevet roman med en hjerteskærende og desværre helt realistisk fortælling og persongalleri. Det er en læseoplevelse, der har rystet mig helt ind i sjælen, og som vil sidde i mig i lang tid. Samtidig er ”Min mørke Vanessa” et vigtigt bidrag til #metoo bevægelsen og problemet med magtmisbrug. Så hvis du endnu ikke har fået fingre i bogen, så kan jeg kun sige, at den har mine varmeste anbefalinger – jeg tror, at det bliver min største læseoplevelse i 2020.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *