Anmeldelse: “Nicklas Bendtner Begge sider” af Rune Skyum-Nielsen

Bogen er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag.

Titel: Nicklas Bendtner Begge sider, Forfatter: Rune Skyum-Nielsen, Udgivelsesår: 2019, Sidetal: 400, Forlag: Politikens Forlag

Jeg bliver nød til at starte min anmeldelse med en tilståelse. Dette er min første færdiglæste selvbiografi! Biografier har aldrig været en genre, som sagde mig det store. Hvorfor ved jeg egentligt ikke, da genren jo rummer en masse forskellige skrivestile og skildringer af interessenter hovedpersoner. Min kæreste til gengæld, han elsker biografier, og specielt sportsbiografier. Derfor spurgte han, om vi skulle prøve at læse ”Nicklas Bendtner Begge sider” højt, for at prøve at kickstarte min interesse for biografier. Til slut overgav jeg mig, og jeg må indrømme, at det virkede! ”Nicklas Bendtner Begge sider” er en virkelig god læseoplevelse, som handler om meget mere end bare fodbold!

I ”Nicklas Bendtner Begge sider” følger vi Nicklas, fra barndommen på Amager og den spæde start i Tårnby Boldklub, til KB og videre ud i verden til Arsenal i England, Juventus i Italien og til Rosenborg i Norge. Vi er med, når Nicklas møder alle fodboldverdenens penge og dertilhørende fristelser – festerne, kvinderne og alkoholen. Men vi møder også den private og voksne Nicklas, som bliver far og savner sin søn samt familieproblemerne hjemme i Danmark. Vi er med, når Nicklas begår en masse dumme valg og oplever enorme, knusende nedture.

”Det er første gang nogensinde. Alkohollen virker ikke, slår ikke ind. Den gør mig endnu mere trist og ugidelig. Det er juni 2016. Vi ankom i onsdags, har været her i tre dage. I et palæ med ti soveværelser. I West Hollywood

Efter 10 dage dødsdruk træder jeg ind i LAX, lufthavnen i Los Angeles. Jeg sidder og venter foran gaten, da jeg dumper i det mørkeste hul. Seriøst, mit humør har aldrig været dårligere, og jeg må begrave mit ansigt i min rygsæk og bare græde. Til sidst panikker jeg. Mit blik falder på skranken ved siden af min afgang. De boarder om tyve minutter. Til JFK i New York City. Jeg rejser mig op og skridter derhen. Finder pas og kreditkort frem. ”Kan jeg købe en billet her?”

”Nicklas Bendtner Begge sider” er en utrolig ærlig og velskrevet biografi, som er krydret med Nicklas’ gadedrengs-personlighed og selvfølgelig også fodbolden, som oftest blev en bi-fortælling i en historie om familiens negative indflydelse, kærlighed og mangle på samme. Vi er med helt tæt på i både op- og nedture. Med gennem sejrene og alle nederlagene – især dem udenfor fodboldbanen. Med på rejsen til de højeste tinder og også med når bunden rammes med 100 kilometer i timen. Det hele fortalt af en voksen mand, som gennem blod, sved og tåre nu endeligt har fået mulighed for at skue tilbage på en manglende ungdom og mange tvivlsomme valg.

”Jeg sidder og får lyst til at finde en hammer, lyst til at vende flyvemaskinen og rejse tilbage i tiden. Jeg vil finde den unge dreng og give ham et gok. Råbe ham ind i hans tykke hoved som den værste tyske lorte træner: ”Nu tager du dig kraftedme sammen.”

Jeg blev overrasket over, at jeg faktisk levede mig så meget ind i fortællingen – og selvom jeg i bund og grund vidste, hvordan den ville ende (vi ser meget fodbold herhjemme og er også FCK fans), så kunne man ikke andet, end at heppe på Nicklas. For ”Nicklas Bendtner Begge sider” er også en fortælling om personlig udvikling. Samtidig er det en biografi med et let og levende sprog, og jeg må sige, at Rune Skyum-Nielsen har været god til at fange Nicklas på skrift.

Som med Morten Papes bøger er det lidt ekstra sjovt for mig at læse dem, da jeg bor på Amager og min kæreste er født og opvokset sammen med både Bendtner og Pape. Det giver samtidig ”Nicklas Bendtner Begge sider” et ekstra strejf af autenticitet, når ens højtlæser kan slå over i ægte københavnsk.

Så for at opsummere, så var mødet med biografien som genre en succes og det bliver helt sikkert ikke den sidste jeg skal læse. Så tak til kæresten for at insistere! ”Nicklas Bendtner Begge sider” er virkelig en god læseoplevelse, som jeg kun varmt kan anbefale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *