Anmeldelse: “Om hundrede år” af Anna Elisabeth Jessen

Bogen er et anmeldereksemplar fra Rosinante.

Titel: Om hundrede år, Forfatter: Anna Elisabeth Jessen, Udgivelsesår: 2019, Sidetal: 378, Forlag: Rosinante & Co.

I år fejrer vi hundredeåret for Genforeningen af Sønderjylland og resten af Danmark. En vigtig, men også lidt glemt del af vores historie – i hvert fald for en sjællænder som mig. Derfor er det helt fantastisk, at Anna Elisabeth Jessen har skrevet en gribende, sønderjysk slægtsroman.

”Om hudrede år” handler om ægteparret Helene og Marius. Vi møder dem første gang i 1914, hvor Marius, som mange andre sønderjyske mænd, er blevet tvunget til at kæmpe i Første Verdenskrig på tysk side. Helene og Marius har fem børn og så har de overtaget slægtsgården, fordi Helenes bror er død i krigen.

”Sammen med den unge pige ruller Helene duge og linned oppe på førstesalen, hvor de har udsigt over haven mod syd, og det var her, hun lidt tidligere på eftermiddagen fik øje på børnene. Hun for straks ned til drengene og fik dem stoppet. Hvad tænkte de på? Der er alt for meget at lave på gården, og de har heller ikke fået en ny russer endsige bedt om en.”

Romanen er opbygget sådan, at hvert kapitel er et år. Vi starter i 1914 og så følger vi familien igennem hundrede år og slutter derfor i 2014. Samtidig er det familiens forskellige personer, der skiftes til at fortælle. Jeg er fuldstændig pjattet med den opbygning. Efter min mening giver den en rigtig fin dynamik, hvor vi som læser, ikke blot oplever en vigtig historisk tid igennem øjnene på forskellige individer, men også familiens indbyrdes problemer og konflikter. Det giver fortællingen en dybde og troværdighed samtidig med, at persongalleriet bliver mere nuanceret og personligt. En af romanens små genistreger.

”Om hundrede år” er spækket med historiske facts, men fordi familiens historie fylder så meget, bliver romanen ikke på noget tidspunkt tung. Samtidig er sproget smukt og enkelt

Alt i alt er ”Om hundrede år” en nuanceret, informerende og ikke mindst gribende fortælling om en families udvikling gennem generationer i en vigtig del af Danmarkshistorien. Jeg kan varmt anbefale den, specielt til de af jer, der elsker historiske romaner.

Og som en lille ekstra treat, kan jeg fortælle, at romanen ligger som podcasten ”Om hundrede år” på de forskellige podcast tjenester. Her har forskellige personer indtalt bogens kapitler samtidig med, at der er lagt musik indover fra det år, vi er nået til. Det er en helt vild fed måde at opleve bogen på (hvilket jeg selv har gjort efter jeg læste bogen faktisk).

Og hvis I ikke har fået nok af Genforeningen, kan jeg anbefale programmerne ”Grænseland” med Lars Mikkelsen på DR.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *