Anmeldelse: “solen og hendes blomster” af Rupi Kaur

Bogen er et anmeldelseseksemplar fra Lindhardt og Ringhof.

Titel: solen og hendes blomster, Forfatter: Rupi Kaur, Udgivelsesår: 2018 (oversat fra engelsk af Julia Lahme), Sidetal: 256, Forlag: Lindhardt og RInghof  

”solen og hendes blomster” er anden digtsamling fra Rupi Kaurs hånd. Hun debuterede med digtsamlingen ”mælk og honning” i 2014 (udkom på dansk i 2018), som gjorde hende verdenskendt. Jeg anmeldte ”mælk og honning” da den udkom på dansk og jeg var dengang blæst helt bagover af hendes teknik, tematikker og ikke mindst egne illustrationer. I kan læse min anmeldelse af ”mælk og honning” her.

Derfor kan I godt forestille jer, at jeg havde store forventninger til ”solen og hendes blomster”. Og jeg må indrømme, at Rupi Kaur på alle måder har levet op til mine forventninger – og mere til.

”dette er livets opskrift / sagde min mor/ da hun holdt mig i sine arme mens jeg græd/ tænk på de blomster du planter / i haven hvert år / de vil lære dig / at også mennesker / må visne / falde / slå rod / rejse sig / for at kunne blomstre”

”solen og hendes blomster” er delt op i fem kapitler med hvert sit tema; visne, falde, slå rod, vokse og blomstre. Igen bruger Rupi Kaur naturen, som en metafor for de budskaber, hun ønsker skrevet frem. Budskaber som sorg, immigration, kærlighed og det at være kvinde. Og hun gør det på den mest poetiske og gennemførte måde.

”måske er vi alle immigranter / der udskifter et hjem med et andet / først forlader vi livmoderen for luft / så forstæderne for den beskidte by / i søgen efter et bedre liv / nogle af os forlader bare tilfældigvis hele lande”

Jeg kan (og vil) ikke skjule min begejstring for Rupi Kaur og hendes værker. Jeg synes, at hun er en af vor tids store, kvindelige stemmer. Hun skriver om både personlige tabuer, som seksuelle overgreb og politiske varme kartofler, som flygtningelejre og immigration. Men hun gør det på en yderst elegant måde. Og så er hun tilmed også teknisk dygtig.

”hvad er det med dig og solsikker spørger han/ jeg peger på den gule mark udenfor / solsikker tilbeder solen fortæller jeg ham/ kun når den kommer rejser de sig / når solen går ned / bøjer de deres hoveder i sorg / det er det solen gør ved de blomster / det er det du gør ved mig”

”solen og hendes blomster” er et værk med rigtig mange lag. Den udfordrer læseren og sætter spor helt ind i hjertet. Jeg anbefaler ”solen og hendes blomster” til alle. Også jer, som ikke er så vilde med lyrik. For I vil blive grebet, forført og rørt. ”solen og hendes blomster” har mine varmeste anbefalinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *