Teateranmeldelse: “Nye Rejsende” på Det Kongelige Teater

Jeg var inviteret af Det Kongelige Teater og derfor er dette opslag reklame.

Forestilling: Nye Rejsende, Hvor: Skuespilhuset Lille Scene, Det Kongelige Teater, Spilleperiode: 24. januar – 21. februar 2020, Varighed: 1 time (ingen pause),

Første gang Tine Høegs roman ”Nye rejsende” ramte de skrå brædder var i oktober 2018. Dengang nåede jeg ikke ind at se stykket, og det var jeg simpelthen så ked af. For jeg kunne ligesom mærke, at ”Nye rejsende” lige var en roman og et teaterstykke efter min smag. Og derfor var jeg den 24. januar 2020 slet ikke til at skyde igennem. Jeg var nemlig blevet inviteret til repremieren på stykket af Det Kongelige Teater.

Det var en helt speciel aften. Skuespilhusets forhal summede af spændt forventning og premierestemning. Både fra de mange teaterentusiaster, som skulle ind at se stykket, men også fra flere store, danske forfattere, som bl.a. Thomas Korsgaard og Maren Uthaug, som også var inviteret.

Inde i selve salen blev vi mødt af stykkes eneste skuespiller, Sicilia Gadborg Høegh, som stod ved siden af en gammeldags skoletavle. På scenen stod også et kateter – og det var det eneste.

Nye rejsende, Skuespilhuset Lille Scene, Det Kongelige Teater. Foto: Camilla Winther

”Nye rejsende” er en monolog, baseret på Tine Høegs prisbelønnede debutroman af samme navn. Hun vandt faktisk BogForums Debutantpris i 2017.

I stykket møder vi en ung kvinde, som er på vej i toget fra København til Næstved. Hun er nemlig på vej til sin første arbejdsdag som gymnasielære og er derfor blevet pendler. I toget møder hun en mand, som også pendler på arbejde. De falder i snak og vores hovedperson forelsker sig hovedkulds. Manden er desværre bare gift og har et barn, men de indleder alligevel en affære. Gennem stykket følger vi så vores hovedperson; både på arbejdet, i forholdet til manden og i situationer med sin familie.

Det jeg lagde specielt mærke til, var alle hendes udfordringer med på den ene side at være ung, men så overfor sine elever at være den voksne. Det var en følelse, som jeg virkelig kan relatere til, da jeg til dagligt er ung læge – en stilling hvor man på den ene side stadig er ung, men man også har en masse ansvar og skal udstråle autoritet.

Nye rejsende, Skuespilhuset Lille Scene, Det Kongelige Teater. Foto: Alexander Banck-Petersen

Stykkets eneste skuespiller, Sicilia Gadbord Høegh, er intet mindre end fantastisk i rollen som den lidt forsigtige og usikre, nye gymnasielærer. Både hendes stemmeføring og mimik sad lige i skabet. Og man sad med en fornemmelse af, at hovedpersonen ikke havde styr på ret meget, specielt ikke sit eget liv. Sicilia var troværdig, sjov og utrolig indlevende. Og jeg følte helt fra starten, at jeg kendte hovedpersonen sådan rigtigt.

Samtidig var det enkle visuelle udtryk utrolig passende til den skarpe monolog. Det ville have været forfærdeligt, hvis den var druknet i kostumer og støj. Meget var op til publikums egen fantasi. Blandt andet blev katedret brugt til flere ting alt efter, hvordan det var drejet eller vendt.

”Nye rejsende” er virkelig en oplevelse, som jeg ikke kan anbefale nok – specielt til dem af jer, som elsker en god monolog. Jeg var grebet helt fra første sekund og var faktisk ærgerlig, da stykket var slut (jeg kunne sagtens være blevet i flere timer endnu). ”Nye rejsende” er en fortælling om at være ung og om at være kvinde. Om at finde sin rette plads i verden. Om at være et følende, usikkert og lidt kejtet menneske, som søger kærligheden.

Breaking news: stykket var ellers udsolgt, men det er lige blevet offentliggjort, at der er kommet to nye spilledage! Så skynd dig ind her og køb din billet!

2 comments Add yours

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *