Teateranmeldelse: Toves værelse

Jeg modtog blogger-billetter af Folketeatret.

Titel: Toves værelse, Medvirkende: Paprika Steen, Lars Brygmann, Kasper Leisner, Bente Eskesen, Nora Klarskov, Lars Bjarke, Instruktør: Kasper Wilton, Scenografi: Stine Martinsen, Manuskript: Jakob Weis, Spilleperiode: april – maj 2019, Varighed: 2 timer inkl. pause

I går var jeg inde at se ”Toves værelse” på Folketeatret. Det er anden gang teatret sætter forestillingen op, hvor første gang var for tre år siden. Jeg havde ikke set stykket før og jeg var ved at gå til af spænding, da jeg gik ind i til min utrolig gode plads på 5. række lige i midten.

Jeg er jo, som I jo efterhånden godt ved, forblændet af Tove Ditlevsens forfatterskab. Både hendes digte, romaner og erindringer er i min forstand noget af den vigtigste litteratur, vi har i Danmark. Det er både skildringer af datidens København, men også af kvinder og kvinderoller.

”Toves værelse” handler om Toves ægteskab med chefredaktøren for Ekstrabladet, Victor Andreasen. Det var også hendes fjerde og sidste ægteskab. Forholdet er utrolig kaotisk og dysfunktionelt, og man bliver fra stykkets start blæst bagover i stolen.

Både Paprika Steen, som spiller Tove, og Lars Brygmann, som spiller Victor, gør det helt exceptionelt godt. Deres samspil er dragende, intenst og lidenskabeligt og man glemmer til tider både tid og rum.

Jeg må dog, som litteratur-elsker sige, at jeg havde håbet på flere litterære indspark i manuskriptet. Bøger og sider flyver om ørerne på skuespillerne, men de litterære citater fra Toves forfatterskab er sparsomme. Specielt taget i betragtning, at Tove har længere samtaler med Klaus Rifbjerg, spillet af Kasper Leisner. Her kunne litteraturen (efter min mening) godt have fået lidt mere plads at boltre sig på.

Men, men, men da de solgte manuskriptet til stykket i baren, så måtte jeg da have et eksemplar med hjem.

Jeg må slutteligt sige, at jeg gik fra Folketeatret i går aftes med en boblende fornemmelse i maven. Jeg synes det var helt fantastisk oplevelse som fangede mig fra første replik. Derfor har forestillingen mine varmeste anbefalinger, også hvis du ikke er kæmpe Tove-fan, men bare godt kan lide skuespil i særklasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *