Filmanmeldelse: Unge Astrid

Titel: Unge Astrid, Instruktør: Pernille Fischer Christensen, Premiere: 31. januar 2019, Varighed: 2 timer 3 minutter 

I går var jeg inde at se den nye, dansk instruerede film om Astrid Lindgrens tidlige liv, ”Unge Astrid”. Og det var en stor oplevelse. Det er en smuk, velspillet og meget medrivende fortælling.

”Unge Astrid” handler om Astrid Lindgrens liv fra hun er seksten til hun er omkring de tyve år. Filmen kører i to spor, et hvor Astrid Lindgren sidder som gammel og læser fødselsdagshilsner fra børn over hele Sverige. Det er ikke et spor der fylder ret meget, men det giver et smukt slør af litteratur over det andet spor, hvor Astrid er ung hjemme i Vimmerby.

Astrid er en livlig pige med ben i næsen. Hun passer ikke rigtig ind i sin svenske landmandsfamilie og man sidder med følelsen af, at man godt forstår, at hun bliver til noget stort. Hun bliver tilbudt en sekretærstilling på den lokale avis, Vimmerby Tidning, grundet hendes fantastiske skriveevner. Den meget ældre avisredaktør Blomberg og Astrid indleder et forhold og Astrid bliver gravid. Men Blomberg er stadig gift, og derfor må Astrid alene til København, hvor hun føder sønnen Lasse. Astrid må forlade Lasse hos en dansk plejemor og det store offer og tab er næsten ikke til at overvære.

Jeg har ligesom alle andre altid haft et fantastisk forhold til Astrid Lindgrens litterære verden. Jeg har fået læst fortællingerne højt som lille, genlæst dem da jeg selv kunne læse, set de svenske film i tv, klædt mig ud som Pipi til fastelavn og været i Astrid Lindgrens verden som barn hele to gange. Men jeg har aldrig haft så stor respekt for hende som menneske, som jeg har fået, efter jeg har set filmen. At måtte tage afsked med sin nyfødte søn og efterfølgende kun se ham sporadisk må være helt ubærligt. Og at gå igennem det så ung og så alligevel kunne give så meget til verden senere i livet – intet mindre end imponerende.

”Unge Astrid” er ikke helt faktuel korrekt – det er jo en fiktiv film om hendes liv og instruktøren Pernille Fischer Christensen har i et interview til Politiken udtalt, at hun jo har fyldt en masse huller ud. Det har gjort, at Astrids familie har taget afstand til filmen.

Hvis man gerne vil gå dybere i hendes liv findes der en biografi af Jens Andersen ”Denne dag, et liv”, som skulle være rigtig god. Jeg har ikke selv læst den endnu, men jeg gik direkte hjem efter biografen og købte den.

Så findes der også en dokumentarserie i tre dele ”Sorgfugl”, som har ligget på DR TV, men er blevet taget af. Det eneste sted jeg har kunnet finde den, har været på Youtube (link her). Jeg har set første afsnit, og jeg kan varmt anbefale den.

”Unge Astrid” er en meget rørende fortælling om Astrid Lindgren. Det er en film, der giver én et lille indblik i hendes lange liv, men også en film, der giver blod på tanden til at grave dybere. Skuespilpræstationen, specielt fra Alba August som spiller unge Astrid, er helt i top. Man får en idé om, hvor mørket i hendes fortællinger kommer fra. Alle de forfærdelige oplevelser hun har måttet gå igennem som ung. Men hendes fortællinger er også præget af lys, humor og glæde. Og det er et træk, som jeg bare tror, skyldes hendes personlighed. Hun var bare et lys i sig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *