Det var så den vinterferie. Jeg havde desværre ikke fri, som mange af jer andre. Derfor er det ikke blevet til den helt vilde læsning for mig, desværre. Jeg kom jo med mine anbefalinger løbende, men jeg lovede jer jo også et samlet overblik. Så det kommer her.
Men jeg slutter så lige af med den roman, som jeg læser for tiden.
Den nutidige
”Guds bedste børn” af Morten Pape
”Guds bedste børn” er baseret på en virkelig begivenhed. Romanen handler om to brødre, som slår en 15-årig dreng ihjel under hans avisrute. Det er en meget rå roman, som går lige i hjertet på én.
I kan læse hele min anmeldelse her, hvor I også tages med på en tour-de-Amager, så I kan se de steder, hvor romanen foregår.
Men hvorfor anbefaler jeg ”Guds bedste børn” i Den nutidige? Det gør jeg, fordi det var en af mine bedste læseoplevelser i 2018. Jeg fløj lige igennem den 434 siders lange fortælling.
”Guds bedste børn” udkom på Politikens Forlag den 23. august 2018. Jeg har modtaget romanen som anmeldelseseksemplar fra forlaget.

Den historiske
”Den underjordiske jernbane” af Colson Whitehead
I ”Den underjordiske jernbane” følger vi slavepigen Cora, som flygter fra en bomuldsplantage i Georgia. Romanen har et stort persongalleri, som Coras mormor, Ajarry, som blev bortført fra sin landsby i Vestafrika og solgt som slave til selv samme bomuldsplantage, Coras mor, Mabel, og hendes flugt fra plantagen, hvor hun efterlader Cora tilbage alene og Arnold Ridgeway, den ondskabsfulde og hævngerrige hvide slavefanger, som er på jagt efter Cora.
Da jeg læste ”Den underjordiske jernbane” ramte den mig. Det er en meget hård og til tider forfærdelig svær bog at læse. Og så går jeg faktisk tit med lysten til at genlæse romanen, hvilket ikke sker så tit for mig. Så derfor har jeg valgt at anbefale romanen i kategorien Den historiske.
Læs hele min anmeldelse her.
”Den underjordiske jernbane” udkom på dansk i 2017 på Politikens Forlag. Jeg har selv købt romanen, faktisk først på engelsk på en ferie i USA og efterfølgende på dansk.

Den autofiktive
”Færdig med Eddy Bellegueule” af Edouard Louis
I ”Færdig med Eddy Bellegueule” følger vi Eddy gennem hans opvækst i Udkantsfrankrig og hans brutale kamp for retten til at eksisterer i et hårdt miljø præget af vold, druk og omsorgssvigt. Eddy er en anderledes dreng, som derfor har det ekstra svært og at sige, at han blev mobbet, er en underdrivelse.
I kan læse hele min anmeldelse af romanen her.
Jeg anbefaler ”Færdig med Eddy Bellegueule” i kategorien den autofiktive, for det er en fortælling, der rammer én. Jeg var så heldig at opleve Édouard Louis på Louisiana Literature 2017, og jeg så også teaterfortolkningen på Betty Nansen i oktober 2018.
”Færdig med Eddy Bellegueule” udkom i 2014 og blev efterfulgt af ”Voldens historie”. Jeg har selv købt romanen.

En klassiker
”Giovannis værelse” af James Baldwin
”Giovannis værelse” handler om David, en ung amerikaner, som rejser til Paris. David er vild med Hella, men da hun rejser væk for at tænke, er han alene i Paris. En aften møder han Giovanni, en italiensk bartender, som er smuk og ligetil. De to mænd bliver hurtigt betagede af hinanden og David flytter ind på Giovannis værelse. Men efter nogle måneder vender Hella tilbage til Paris og David må vælge mellem hende og Giovanni.
Jeg anbefaler ”Giovannis værelse” i kategorien En klassiker, af to grunde. Først, så faldt anbefalingen på Valentines Day og derfor var det nærliggende at anbefale en kærlighedshistorie. For det andet så er det en fortælling, som tog mig lidt på sengen. Og jeg blev overrasket berørt af at læse den.
I kan læse hele min anmeldelse her.
”Giovannis værelse” blev genudgivet her den 7. januar 2019 på Forlaget Gyldendal. Jeg har modtaget romanen som anmeldelseseksemplar fra forlaget.

Currently reading
”Den italienske mester” af Tom Rachman
Jeg er selv i gang med ”Den italienske mester” af Rom Rachman for tiden. Jeg er sådan 20% inde i romanen og synes allerede, at den er fantastisk. Sproget er smukt og fortællingen fangede mig fra første side.
På bogens bagside står der:
”ROM 2955. En rig amerikansk kunsthandler har samlet amerikanske kunstnere og kunstinteresserede til fest i sin overdådige romerske villa. Til stede er også den verdensberømte kunstmaler Bear Bavinsky. Han er en bjørn af en mand, storskrydende og charmerede og kendt for sine vilde, farverige og stærkt sensuelle malerier. Mens han underholder selskabet med historier om rivalerne Picasso og Pollock, står en kvinde og betragter ham på afstand. Det er Natalie, hans kone. En dybt begavet, men fuldstændig overset kunstner. Hun knuger sin femårige søns hånd.
Sønnen hedder Charles, han bliver kaldt Pinch, og romanen handler om ham. Han lever hele sit liv i skyggen af sin dominerende far, indtil han en dag kommer på en dristig og vanvittig plan, der vil forandre kunsthistorien for altid.”
Romanen udkommer på Politikens forlag den 21. februar 2019.
