World Book Day 2018: tre anbefalinger fra min bogreol

Jeg elsker at få og ikke mindst at give gode bog-anbefalinger. World Book Day er én dag om året, som er dedikeret til promovering af læsning, publisering og copyright.

I forbindelse med dette års World Book Day har jeg valgt at komme med tre anbefalinger til jer.

Jeg har valgt en bog i tre forskellige kategorier: 1) et værk af en udenlandsk forfatter, som jeg har læst og elskede, 2) et værk af en dansk forfatter, som jeg har læst og elskede og 3) et værk som jeg har fået anbefalet, men som jeg selv har til gode.

“Den underjordiske jernbane” af Colson Whitehead

Min anbefaling i kategorien ”Et værk af en udenlandsk forfatter, som jeg har læst og elskede”. Colson Whiteheads mesterværk ”Den underjordiske jernbane” var uden nogen tvivl min bedste læseoplevelse i hele 2017 og (må jeg nok indrømme) i rigtig mange år.

Romanen udkom på dansk i 2017 på Politikens Forlag og bogens bagsidetekst er:

”Den sekstenårige Cora er markslave på en bomuldsplantage i Georgia. Hun lever i dagligt angst og fornedrelse, men også med myten om sin mor Mabel, der flygtede og aldrig blev fanget. En nat vælger hun at begive sig ud på den dødsensfarlige flugt nordpå. Colson Whiteheads roman er en historie om en ung kvindes næsten dyriske vilje til at overleve, og samtidig er det en banebrydende litterær præstation i sin beskrivelse af en af de mest brutale perioder i amerikansk historie, en roman, der udfordrer den hvide historieskrivning og trækker tråde til racespændingerne i nutidens USA.”

Jeg skrev selv i min anmeldelse: ” ”Den underjordiske jernbane” er et sanseligt, poetisk og helt igennem velskrevet værk. Det er en enorm sproglig læseoplevelse, som er længe ventet… Alle burde læse dette mesterværk!

Og det kommer nok ikke bag på jer, at jeg gav den 6/6 stjerner.

“Gift” af Tove Ditlevsen

Min anbefaling i kategorien ”Et værk af en dansk forfatter, som jeg har læst og elskede”.

Jeg havde faktisk ikke læst noget af Tove Ditlevsen før januar i år. Jeg blev anbefalet af starte med hendes erindringsbøger ”Det tidlige forår” og ”Gift”, når jeg ikke havde stiftet bekendtskab med hendes forfatterskab før – og det var virkelig et godt sted at starte.

Jeg blev blæst fuldstændig bagover af hendes skrivestil og specielt ”Gift” rørte mig dybt, og derfor er det netop den jeg anbefaler her.

”Gift” udkom på Gyldendals Forlag i 1971, men den udgave jeg har læst er udgivet i 2017 med forord af Dy Plambeck.

Jeg skrev følgende om ”Gift” i min anmeldelse: ””Gift” er en fantastisk velskrevet og hudløst ærlig bog, hvilket gør den ufattelig hård at læse. Jeg havde flere gange lyst til at kaste bogen ud af vinduet i bare arrigskab over hendes valg, specielt omkring misbruget, hvor Tove lyver og snyder alle omkring sig og hvor hun falder ned i en tilstand, som hun ikke kan komme op fra… ”Gift” fangede mig og fastholdt mig fra start til slut. Det er en bog alle burde læse og derfor giver jeg den seks stjerner!

“Americanah” af Chimamanda Ngozi Adichie

Min anbefaling i kategorien ”Et værk som jeg har fået anbefalet, men som jeg selv har til gode”.

”Americanah” er en af de bøger, som alt for længe har stået på min bogreol, uden at jeg har læst den – og det er jeg faktisk rigtig ked af. Jeg kan ikke rigtig forklare, hvorfor jeg ikke har fået læst den endnu, specielt fordi så mange har anbefalet mig at komme i gang! Men hvilken bedre lejlighed end World Book Day til at få ændret på det!

Chimamanda er nigeriansk forfatter og feminist. Hun debuterede i 2003 med ”Lilla Hibiscus”, og ”Americanah” er hendes tredje roman.

Romanen udkom på dansk i 2013 på Gyldendals Forlag og bogens bagsidetekst lyder:

”Ifemelu og Obinze forelsker sig i Lagos som teenagere. Nigeria styres af militæret, og folk flygter fra landet. Selvsikre Ifemelu rejser til USA. Her oplever hun sejre og nederlag, finder og mister venner og konfronteres for første gang i sit liv med spørgsmål om racer. Obinze har planer om at rejse efter Ifemelu, men efter terrorangrebet den 11. september nægtes han adgang til USA. I stedet kastes han ud i en farlig og ilegal tilværelse i London. Tretten år senere er Obinze en velstående mand i det nye demokratiske Nigeria, og Ifemelu har fået succes i USA som forfatter til en anerkendt blog. Men har de efter så mange års adskillelse modet til at mødes igen?”.

Jeg håber, at I kan bruge mine anbefalinger og at I få læst en masse god litteratur i dag.

Rigtig god bog-dag til jer alle!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *