World Book Day 2019

I dag er det World Book Day – den dag på året, som er dedikeret til promovering af læsning, publicering og copyright. Selvom jeg må sige, at for en bog-nørd som mig, er hver dag bog-dag!

Sidste år anbefalede jeg tre bøger i følgende kategorier: 1) et værk af en udenlandsk forfatter, som jeg har læst og elskede, 2) et værk af en dansk forfatter, som jeg har læst og elskede og 3) et værk som jeg har fået anbefalet, men som jeg selv har til gode.

Det samme har jeg tænkt mig i år! Så hold fast på hat og briller – her kommer mine anbefalinger:

“Den italienske mester” af Tom Rachman

Min anbefaling i kategorien ”Et værk af en udenlandsk forfatter, som jeg har læst og elskede” er fortællingen om Pinch, søn af den verdensberømte kunstmaler Bear Bavinsky, og om at være et individ, når man lever i skyggen af en anden.

Romanen udkom på dansk her i 2019 på Politikens Forlag og fra bogens bagside kan læses:

”ROM 1955. En rig amerikansk kunsthandler har samlet amerikanske kunstnere og kunstinteresserede til fest i sin overdådige romerske villa. Til stede er også den verdensberømte kunstmaler Bear Bavinsky. Han er en bjørn af en mand, storskrydende og charmerede og kendt for sine vilde, farverige og stærkt sensuelle malerier. Mens han underholder selskabet med historier om rivalerne Picasso og Pollock, står en kvinde og betragter ham på afstand. Det er Natalie, hans kone. En dybt begavet, men fuldstændig overset kunstner. Hun knuger sin femårige søns hånd. Sønnen hedder Charles, han bliver kaldt Pinch og romanen handler om ham. Han lever sit liv i skyggen af sin dominerende far, indtil han en dag kommer på en dristig og vanvittig plan, der vil forandre kunsthistorien for altid.”

”Den italienske mester” er en af dette års største læseoplevelse for mig og derfor har den fortjent anbefalingen. Jeg har modtaget romanen som anmeldelseseksemplar fra forlaget.

Min anmeldelse af romanen er på vej sammen med en reportage fra det blogger-event jeg deltog i med forfatteren.

“Sommerfugledalen – et requiem” af Inger Christensen

Min anbefaling i kategorien ”Et værk af en dansk forfatter, som jeg har læst og elskede” går til sonetringen ”Sommerfugledalen”. Jeg læste den, fordi jeg skulle ind at se Sort Samvittigheds nyeste forestilling ”I et forhold”, som er baseret på danske, kvindelige forfatteres tekster (herunder ”Sommerfugledalen”).

Det viste sig at blive en af de største læseoplevelser jeg har haft i mit liv.

”Sommerfugledalen” udkom første gang i 1991, mens jeg læste en genudgivelse og en meget smuk udgave. Jeg har modtaget romanen som anmeldelseseksemplar fra forlaget.

Min anmeldelse er på vej, og I kan godt glæde jer! Måske I skulle læse den selv i mellemtiden?

“1Q84” af Haruki Murakami

Min anbefaling i kategorien ”Et værk som jeg har fået anbefalet, men som jeg selv har til gode” er hovedværket ”1Q84” af den japanske mester Murakami.

Kæresten er lige blevet færdig med bog 1 og kan ikke snakke om andet! Den lyder virkelig som en bog lige efter min smag og derfor smuglæste jeg lige de første 63 siden i går.

Jeg kunne simpelthen ikke lægge bogen fra mig!

Romanen udkom i 2009 og på dansk i 2012 på Forlaget KLIM og fra bog 1’s bagside kan læses:

”Tengo er en ensom mand med forfatterdrømme, og når han ikke underviser i matematik, skriver han på en roman. Hans skarpsindige og kyniske redaktør, Komatsu, overtaler ham til at omskrive en opsigtsvækkende historie, indsendt til en debutantkonkurrence af en kun syttenårig pige, den smukke, men indesluttede Fukaeri Tengo bliver uimodståeligt draget af Fukaeris historie, og dermed trækkes han ind i et spil, som han ikke engang vagt aner konsekvenserne af.

Aomame er massør og kampsportsinstruktør. I romanens første kapitel sidder hun i en taxi, der er blevet fanget i en motorvejskø. Den vidende chauffør peger på en hemmelig trappe, som kan føre hende væk fra motorvejen og videre, for hun skal nå en vigtig aftale. Da Aomame skræver over gitteret til trappen, skifter verden spor, og med tonerne af Michael Jacksons Billie Jean i ørerne klatrer hun nedad, for hun har en opgave, der skal lykkes, en mission, der skal fuldføres.”

Jeg håber, at I kan bruge mine anbefalinger og at I få læst en masse god litteratur i dag.

Rigtig god bog-dag til jer alle!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *